Grand Tour 2017 naar Israël en de Palestijnse gebieden.

grandtour2017
De Grand Tour, een jaarlijks vak gecombineerd met een verdiepende studiereis, organiseert dit keer een excursie met als bestemming Israël en de Palestijnse gebieden (waaronder Jericho, Ramallah en Bethlehem). Het is een officieel keuzevak voor studenten aan de FGw en is 6 ECTS waard. Hieronder staat de mail die wij daarnet in onze mailbox ontvingen.

———————————————————————————–
Aan: alle studenten van de Faculteit der Geesteswetenschappen
Van: Commissie Grand Tour 2017
Betreft: Grand Tour 2017 naar Israël en de Palestijnse gebieden
———————————————————————————–

Beste student,

Graag willen we je aandacht trekken en enthousiasme wekken voor een keuzevak (voor zowel bachelor- als masterstudenten) in het tweede semester. Het gaat om de excursiewerkgroep Grand Tour 2017, met dit jaar als bestemming Israël en de Palestijnse gebieden.

De Grand Tour is een jaarlijks vak gecombineerd met een verdiepende studiereis, georganiseerd door studenten van de opleiding Geschiedenis. Het vak heeft als doel het verleden en de cultuur van bekende en minder bekende gebieden en landen toegankelijk te maken en tot leven te brengen. Afgelopen jaren werden bestemmingen als Rusland, Macedonië, Albanië, Marokko, Georgië en Armenië aangedaan. Aan de reis is een collegereeks verbonden, die in het tweede semester plaatsvindt. In de colleges wordt de historische achtergrond van het gebied op zoveel mogelijk manieren uiteengezet. Iedere week verzorgen verschillende experts (dit zijn niet alleen historici, maar ook politici, sociale wetenschappers, literatuurwetenschappers, journalisten of archeologen) een college. De Grand Tour is een officieel keuzevak voor studenten aan de FGw en is 6 ECTS waard. Het vak wordt begeleid door UvA-docent Daniel Knegt, die samen met een kenner van het gebied met ons op reis zal gaan. De collegereeks en de reis hebben een interdisciplinair karakter, maar de nadruk ligt op de geschiedenis van de bestemming.

Dit studiejaar gaat de Grand Tour naar het heilige land. Niet alleen de actuele situatie maakt dit gebied tot een interessante bestemming, maar het gebied kent ook een veelzijdige geschiedenis en was onderdeel van verschillende grote rijken. Natuurlijk zullen we tijdens de Grand Tour een paar dagen in Jeruzalem verblijven. De kruisweg van Christus, Arabische soeks, de Klaagmuur en het monument Yad Vashem: er is hier meer dan genoeg te zien en te bediscussiëren voor de Grand Tourders. Reis ook met ons mee naar het bruisende Tel Aviv, de tweede stad van Israël waar onder andere prachtige architectuur uit de jaren dertig te bewonderen is. Naast grote steden bezoeken we ook kleinere plaatsen, zoals Caesarea, een havenstad die al in de vierde eeuw v.C. werd gesticht door de Feniciërs. Byzantijnse stadsmuren, het paleis van Herodus, aquaducten en een Romeins theater zijn enkele van de vele bezienswaardigheden op deze plek. Ook zullen we in de voetsporen treden van Christelijke pelgrims tijdens een bezoek aan Nazareth.

In de Palestijnse gebieden bezoeken we onder andere Jericho, Ramallah en Bethlehem, waar door vluchtelingenkampen, de muur van Bethlehem en Israëlische nederzettingen de huidige politieke situatie duidelijk zichtbaar is. Naast historische plekken uit de Oudheid en het Ottomaanse rijk besteden we namelijk ook aandacht aan de periode van het Engelse Mandaat, de Arabisch-Israëlische oorlog en de actuele (politieke) situatie in beide landen, door bijvoorbeeld in gesprek te gaan met verschillende ngo’s en andere organisaties. Mocht er ruimte voor zijn in het programma, dan nemen we vanuit de Palestijnse gebieden nog een kijkje in buurland Jordanië, waar naast de prachtige Wadi Rum-woestijn ook de beroemde rotsstad Petra te bewonderen is.

Een aantal praktische zaken:
– De kosten voor deelname aan de Grand Tour zullen maximaal 700 euro bedragen. Hierbij zijn de reiskosten, overnachtingen en excursies inbegrepen.

– De colleges voorafgaand aan de reis beginnen in het tweede semester, de week van 6 februari 2017. Elke vrijdagmiddag vanaf 15 uur zullen we dieper op onze bestemmingen ingaan aan de hand van relevante teksten en gastsprekers, met na afloop een welverdiende borrel. De deelname aan de colleges is een voorwaarde om mee te gaan met de Grand Tour.

– De reis vindt plaats tijdens het derde blok in juni 2017, gedurende twee weken. Bij het vaststellen van de data proberen we zoveel mogelijk rekening te houden met les- en toetsperiodes, maar iedere deelnemer is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen studieprogramma.

– Zowel aan bachelor- als masterstudenten in de geesteswetenschappen wordt aan het einde van het semester, bij een voldoende resultaat, 6 ECTS toegekend. Let op! Deelnemers moeten minimaal 48 ECTS van een propedeuse geesteswetenschappen hebben behaald of ingeschreven staan bij een master in de geesteswetenschappen.

Wil je dit unieke vak niet laten schieten? Schrijf dan een motivatiebrief (onder vermelding van naam, adres, e-mailadres, telefoonnummer, studie, studiejaar en studentnummer) en mail deze samen met een scan van een geldig identiteitsbewijs naar info@stichtinggrandtour.nl. Doe dit uiterlijk voor zondag 27 november!

Voor meer informatie en vragen kun je mailen naar info@stichtinggrandtour.nl of contact opnemen met commissieleden Cas (0653443778) of Koen (0633031318). Het is ook zeker de moeite waard om onze website te bekijken, om een betere indruk te krijgen van het concept van de Grand Tour! http://www.stichtinggrandtour.nl.

Met vriendelijke groet,

Commissie Grand Tour 2017

Cas Euser, Koen de Groot, Merel Luijendijk, Aimée Plukker, Bastiaan Schoolmann en Jan Tourkov

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: