davidbuzaglo
David Buzaglo (1903-1975) was de grootste Hebreeuwse liturgische dichter van de twintigste eeuw. Hij werd geboren in Zawiya, in de buurt van Marrakech, waar hij Talmoed en Halacha studeerde. In 1919 verhuisde Buzaglo naar Casablanca, waar hij zijn religieuze studies voortzette en instructies in poëzie en Arabisch-Andalusische muziek kreeg.

———

Tijd, locatie en prijs onderaan de tekst.

———

Pas in 1965, jaren na de grote migratiegolven vanuit Marokko, emigreerde Buzaglo naar Israël. De honderden piyyutim (liturgische gedichten) die hij in het Hebreeuws en Marokkaans-Arabisch schreef, waren innovatief maar toch ook trouw aan een muzikale traditie die teruggaat tot Andalusisch Spanje. Ze hadden een grote invloed op de Mugrabim (Noord-Afrikaanse Joden) en droegen in belangrijke mate bij aan het herstel van de Marokkaans-Joodse cultuur in Israël.

In de eerste decennia van de Joodse staat ervoeren de meeste Marokkaanse migranten een grote crisis bij hun aankomst. Ook Buzaglo, die sinds de Jom Kippoeroorlog/Ramadanoorlog in oktober 1973 niet meer buitenkwam. Verbitterd en vol heimwee naar Marokko, naar een periode waarin joden en niet-joden probleemloos samenleefden.

A Song of Loves (2015) is een prachtige documentaire die een intieme blik werpt op het leven en de carrière van rabbijn en dichter David Buzaglo, op zijn nalatenschap, op de wortels in de rijke traditie van de Hebreeuwse poëzie en op de liturgische revolutie in een verscheurd Israël.

———

Datum: woensdag 9 november
Tijd: 19:00 uur
Duur: 63 minuten (Hebreeuws gesproken, Engel ondertiteld)
Locatie: P.C. Hoofthuis, Spuistraat 134
Lokaal: 1.04 (ruimte voor 74 mensen)
Entree: gratis (je hebt deze avond de mogelijkheid tot een vrije donatie om zo ons programma te steunen – iedere bijdrage (hoe klein ook) wordt groots gewaardeerd!)

Na deze film gaan we aansluitend borrelen in café Van Zuylen.

———

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s