Tentoonstelling brengt middeleeuwse topstukken naar Amsterdam: ‘De glorie van het joodse boek’.

glorievanhetjoodseboek
Ter ere van het vierhonderdjarig bestaan van Ets Haim, de oude Amsterdamse Portugees-joodse bibliotheek, wordt komende maanden een tentoonstelling georganiseerd in het Joods Historisch Museum met als thema het middeleeuwse joodse handschrift.

Het handgeschreven boek staat centraal in de joodse traditie: de sofeer, verantwoordelijk voor het schrijven van onder andere Torarollen, vervult in iedere joodse gemeenschap nog altijd één van de belangrijkste taken. Deze uitzonderlijke waardering voor het handgeschreven boek komt echter niet alleen tot uiting in de kalligrafie van de sofriem, maar ook in de rijke versieringen die vaak rondom de tekst te vinden zijn, met name in de oudere manuscripten. De stukken die binnenkort te zien zullen zijn in het Joods Historisch Museum zijn hier indrukwekkende voorbeelden van: de tentoonstelling bestaat namelijk niet alleen uit manuscripten uit de collectie van Ets Haim, maar ook topstukken uit het Vaticaan en de beroemde collectie van de Zwitserse verzamelaar, René Braginsky zijn voor deze gelegenheid in bruikleen gegeven.

De tentoonstelling zal van 19 september 2016 t/m 8 januari 2017 te zien zijn in het Joods Historisch Museum te Amsterdam. Voor meer informatie, zie deze pagina op de website van het JHM.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: