Amuserend en verontrustend: in gesprek met regisseur Dana Nechushtan.

DanaNechushtan
Op zeer geslaagde wijze weet regisseur Dana Nechushtan haar films, videoclips en televisieseries te volbrengen. De speelfilm Nachtrit werd genomineerd voor maar liefst vier Gouden Kalveren en werd tevens uitgeroepen tot beste Nederlandse film van 2006. Met o.a. de televisieseries Annie M.G., Overspel en Hollands Hoop boekte ze eveneens grote successen.

Foto: Judith Dekker

Om een tegengeluid te geven maakte Dana in 2011 het anti-PVV-filmpje ‘Vrijheid’. Er ontstond een rel doordat de regisseur gebruik maakte van kinderen omdat de burger “niet meer hoort wat Wilders zegt”. Ter promotie van Anouks album Sad Singalong Songs maakte Dana in 2013 vier korte films bij onder andere het songfestivallied ‘Birds’.

De zelfbenoemde verhalenverteller werd geboren in een ‘heel links nest’ en verhuisde op haar zesde van Israël naar Nederland, waar Dana opgroeide zonder tv. Televisie en films kijken, zo vond haar moeder, zou ten koste gaan van haar fantasie. Wel mocht ze soms naar de bioscoop, maar ook dan alleen naar de films die haar moeder voor haar uitkoos. Heeft deze manier van opvoeden invloed gehad op Dana’s keuze om naar de filmacademie te gaan? En in hoeverre heeft haar joodse achtergrond invloed gehad op de thematiek die ze later zou kiezen? Lukte het haar om zich in de ander te verplaatsen?

In oktober beginnen de opnames van Hollands Hoop weer, maar voordat het zover is gaat Dana eerst nog met onze studenten in gesprek om deze vragen te kunnen beantwoorden. Voor deze avond heeft de regisseur er om die reden voor gekozen om extra aandacht te geven aan de politiek georiënteerde eindexamenfilm Djinn, de komische jeugdserie Dunya en Desie en de verontrustende televisiefilm Offers. We sluiten de avond af met een aflevering van Dunya en Desie.

———

Datum: woensdag 21 september
Tijd: 19:00 uur – 21:00 uur (inloop 18:30 uur)
Locatie: P.C. Hoofthuis, Spuistraat 134
Lokaal: 1.15
Entree: gratis!

Zoals gewoonlijk zorgt Sechel voor een drankje.

———

Over Djinn
Djinn (1994) werd bekroond met de Tuschinski Award en werd genomineerd voor de Oscar voor Beste Studentenfilm. Deze eindexamenfilm gaat over een Israëlische soldate die tijdens een legeroefening een Palestijnse verzetsstrijder doodschiet. Thuis wordt ze onthaald als een heldin, maar zodra ze bij zinnen komt besluit ze haar wapens neer te leggen.

Over Dunya en Desie
De twee vijftienjarige puberende hartsvriendinnen in Dunya en Desie (2002), de een Hollands, de ander Marokkaans, worstelen met typische puberproblemen en verschillende levensvragen. Ondanks de grote onderlinge verschillen – in achtergrond en visie – kunnen de meiden daar samen goed over praten en hebben ze veel aan elkaar.

Over Offers
In Offers (2005) komt de moeder van politieman Haron Nasrallah om bij een zelfmoordaanslag in Parijs. Uit wraak dringt hij – op verzoek van de geheime dienst – een terroristische cel binnen. Hij wordt betrapt door de Palestijnse Laila Al Gatawi, de zus van de jongen die gedwongen werd zichzelf op te blazen. Voor de rol van Laila won Maryam Hassouni (die ook de rol van Dunya speelde) in 2006 een Emmy Award.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: