Postzegeltentoonstelling: ‘Stamps of Evil: Power, Postage and Propaganda in Germany and Occupied Europe (1933-1945)’.

stampsofevil
‘Stamps of Evil: Power, Postage and Propaganda in Germany and Occupied Europe (1933-1945)’ is de laatste van de in totaal vier tentoonstellingen die Sechel tijdens het eerste semester in de bibliotheek van het P.C. Hoofthuis zal houden.

De samenlevingen van de Europese nationaalsocialistische en fascistische regeringen in de eerste helft van de twintigste eeuw waren doordrongen van subtiele en minder subtiele politieke boodschappen, symbolen , afbeeldingen en andere propaganda. Een goed voorbeeld hiervan zijn de postzegels uit deze periode in de geschiedenis. Deze tentoonstelling zal zich richten op postzegels die zijn uitgegeven in Nazi-Duitsland, de landen van haar bondgenoten en in de door haar bezette landen.

De postzegels die hiervoor zijn geselecteerd zijn doorspekt van de agressieve, krachtige en effectieve beeldtaal die door de propagandamachine van deze landen is geproduceerd. Thema’s die veel voorbij zullen komen zijn de verheerlijking van geweld, autoriteit, militaire kracht, het volk, de ideologische symboliek en natuurlijk de leider. Verder zullen er onder meer ook zegels van enkele herdenkingen zijn, waaronder die van ‘oorlogshelden’, de Bierkellerputsch (de mislukte staatsgreep die Hitler in 1923 pleegde) en zelfs van de moord op één van de meest beruchte SS’ers: Reinhard Heydrich, die onder meer Stellvertretender Reichsprotektor van Bohemen en Moravië, SD- en Gestapohoofd en één van de belangrijkste architecten van de Holocaust was.

Van 2 t/m 30 november is ‘Stamps of Evil’ te bezichtigen. De bibliotheek is op elke doordeweekse dag van 9:00 tot 18:00 uur geopend. De entree is gratis.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: