Tentoonstelling: ‘Denied Yet So Loved: Rise of the Yemenites in Israeli Music’.

deniedyetsoloved
Historisch gezien is de Arabische cultuur een gedeeld erfgoed van moslims, christenen en joden, maar door de opkomst van het zionisme ontstond er in de jonge staat Israël een scheidslijn tussen ‘de Jood’ en ‘de Arabier’ en zo werd het voor de Arabische Joden steeds moeilijker hun identiteit te behouden.

Doorgaans werd de oriëntaalse cultuur door de elite als minderwaardig en primitief gezien doordat Mizrachim*, en Jemenieten in het bijzonder, arm waren en in sloppenwijken woonden. Decennialang was het verboden Mizrachi muziek op de Israëlische radio te draaien, wat gezien wordt als een onderdeel van een grotere culturele onderdrukking. Dit proces omvat de intense stigmatisering van de Arabische taal en een ontwikkeling waarbij migranten werden gedwongen het Hebreeuws als hun taal te adopteren.

Ondanks deze onderdrukking groeiden Jemenitische artiesten als Ofra Haza, Zohar Argov en Dana International uit tot de meest succesvolle artiesten binnen hun genre en wordt Mizrachi muziek vandaag de dag beschouwd als ‘typisch Israëlische muziek’.

De jonge generatie Mizrachim heeft echter het gevoel dat er – tientallen jaren later – nog veel werk moet worden verricht om gepaste erkenning te krijgen voor hun cultuur en erfgoed. Mogelijkerwijs vond er dit jaar als weerstand opnieuw een ware opleving plaats. Door de komst van Jemenitische artiesten als A-WA, Shai Tsabari en Yemen Blues lijkt er in de Israëlische muziekindustrie een nieuw tijdperk te zijn aangebroken.

Deze kleine tentoonstelling brengt verschillende succesvolle Israëlische artiesten van Jemenitische komaf in beeld en zoomt daarbij in op hun succes dat verpakt is in een donkere geschiedenis.

Van 2 t/m 30 november is ‘Denied Yet So Loved: Rise of the Yemenites in Israeli Music’ te bezichtigen. De bibliotheek is op elke doordeweekse dag van 9:00 tot 18:00 uur geopend. De entree is gratis.

*Mizrachim zijn oriëntaalse joden, voornamelijk afkomstig uit landen als Irak, Syrië, Libanon, Iran en Afghanistan. Jemenitische Joden worden ook tot deze groep gerekend, hoewel zij meestal als een aparte groep worden gezien. Mizrachim onderscheiden zich van Ashkenazim (West- en Oost-Europese Joden), Sefardim (Spaanse en Portugese Joden) en Maghrabim (Noord-Afrikaanse Joden).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: