Kunsttentoonstelling: ‘Exodus op steen en perkament’.

Exodusopsteenenperkament
‘Exodus op steen en perkament: historische afbeeldingen van de Uittocht uit Egypte’ is de tweede van de in totaal vier tentoonstellingen die Sechel tijdens het eerste semester in de bibliotheek van het P.C. Hoofthuis zal houden.

Deze tentoonstelling toont verschillende afbeeldingen, door en voor joden en vervaardigd op verschillende materialen, met historische verbeeldingen van de Uittocht uit Egypte. Wat is het belang van dit soort afbeeldingen? In de Oudheid, Middeleeuwen en Renaissance maakte men afbeeldingen van historische gebeurtenissen waar ze hun eigen contemporaine werkelijkheid op projecteerden. De figuren droegen hun eigen hedendaagse kleding en de historische vijand kreeg het gezicht van hun eigen hedendaagse vijand. Beide situaties zijn van toepassing op historische afbeeldingen van de Uittocht. Op deze manier bieden ze de moderne kijker een inkijk in het alledaagse leven van de joodse gemeenschap. Bovendien is het interessant om te zien hoe de tekst van Exodus door verschillende makers is geïnterpreteerd.

De historische realiteit wordt nog tastbaarder doordat er aandacht wordt besteed aan verschillende dragers waarop verschillende joodse afbeeldingen werden vervaardigd (gipsmuur, papyrus, perkament) en de materialen die men gebruikte om verf en inkt mee te maken. Altijd al willen weten hoe ‘verse’ papyrus en perkament eruit ziet en waarom men in de middeleeuwen massaal op perkament overstapte? Van 1 t/m 30 oktober is ‘Exodus op steen en perkament: historische afbeeldingen van de Uittocht uit Egypte’ te bezichtigen. De bibliotheek is op elke doordeweekse dag van 9:00 tot 18:00 uur geopend. De entree is gratis.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: