Fototentoonstelling: ‘De joden van de islam’.

Dejodenvandeislam
Komend studiejaar zal Sechel voor het eerst tentoonstellingen houden in de bibliotheek van het P.C. Hoofthuis. ‘De joden van de islam’ is de eerste van de in totaal vier tentoonstellingen die tijdens het eerste semester zullen plaatsvinden.

De geschiedenis van de joden van de islam begint in het oude Arabië, tijdens het leven van Mohammed. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog woonden er in de islamitische wereld van Marokko in het westen tot Afghanistan in het oosten ongeveer een miljoen joden. Tegenwoordig is daar nog maar een klein en merendeels onbeduidend deel van over, na een massale migratiegolf halverwege vorige eeuw en een gestage, zij het verminderende uittocht in de decennia daarna.

‘De joden van de islam’ neemt de bezoeker mee op reis door de islamitische wereld. Aan de hand van prachtige oude foto’s wordt in beeld gebracht dat joden leefden in landen als Marokko, Egypte, Irak en Jemen en hoe de meesten zich genoodzaakt voelden om naar Israël te vertrekken.

Voor deze tentoonstelling maakt Sechel tevens gebruik van de poëzie van de Israëlische dichters Adi Keissar (die van Jemenitische komaf is) en Almog Behar (die van Turks-Irakese komaf is). Wij danken deze dichters voor hun toestemming om de naar het Nederlands vertaalde werk te mogen gebruiken ter promotie van deze tentoonstelling.

Van 1 t/m 30 september is ‘De joden van de islam’ te bezichtigen. De bibliotheek is op elke doordeweekse dag van 9:00 tot 18:00 uur geopend. De entree is gratis.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: