In 1933 was 50% van de Weense en 60% van de Berlijnse artsen joods. In deze lezing behandelt Prof. Efron waarom zoveel Duitse joden al vanaf de middeleeuwen kozen voor een carrière als dokter, en hoe dit zich verhoudt tot de stereotypen die bestonden met betrekking tot het joodse lichaam. Daarbij bespreekt hij de belangrijke rol van de medische wetenschap voor de secularisering en modernisering van de Duits-joodse cultuur.

18-6-2015 om 20:15 uur in De Balie:

Prof. John M. Efron

Medicine, Modernity, and the German Jews

John Efron is Koret Professor of Jewish History en Director of the Institute for European Studies aan de University of California, Berkeley. Met Defenders of the Race: Jewish Doctors and Race Science in Fin-de-Siècle Europe schreef hij een klassiek werk over door joden bedreven raswetenschap. Hij heeft sindsdien uitgebreid gepubliceerd over allerlei aspecten van de joodse geschiedenis, vaak met een focus op lichamelijkheid.

In deze lezingenserie zullen verder spreken op 10 september 2015 Sander Gilman over Aesthetic Surgery, the Jews, and the invention of Beauty, op 3 februari 2016 Robert Jütte over The Naked Jewish Body – Hisotrical Explorations from Antiquity to Modernity, er zal een discussieavond komen over de joodse thematiek in Tony Kushner’s Angels in America (datum nog onbekend) en de serie zal afsluiten met een lezing door Israëlisch parlementslid Merav Michaeli, in het voorjaar van 2016.

Plaats: De Balie, Amsterdam, Kleine Gartmanplantsoen 10

Tijd: 20:15 uur

Datum: 18-6-2015
Toegang losse kaarten: €10,- 
studenten/ donateurs €5,-

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s