Dienstplicht voor ultraorthodoxe joden.

Dienstplicht
Na tientallen jaren zijn de ultraorthodoxe joden in Israël niet meer vrijgesteld van de dienstplicht. De knesset heeft vandaag de omstreden wet met 67 stemmen voor en één stem tegen aangenomen. De seculiere Israëliërs vonden de uitzonderingspositie, die sinds 1948 gold, een schande en eisten verandering. Hierop besloten de partijen in de huidige regering zich in te zetten voor de hervorming van de dienstplicht. Het was een van de beloftes die nieuwkomer Yaïr Lapid maakte. Het doel? Integratie in de Israëlische samenleving.

“Je kunt een jongen die hier wil studeren, niet tegen zijn wil weghalen om zijn manier van denken te veranderen. Ze zetten ons onder druk, ze dwingen ons. Precies zoals in een dictatuur.”

De ultraorthodoxen zijn fel tegen de dienstplicht, maar toch is de wet minder radicaal dan je zou denken. Deze gaat pas over een paar jaar in en zal stapsgewijs worden ingevoerd. En er zijn uiteraard talloze uitzonderingen mogelijk om toch onder de dienstplicht uit te kunnen komen. Wat vind jij van deze wet?

Bekijk hier het NOS journaal van vandaag.

Beluister hier het verslag van NOS-correspondent Monique van Hoogstraten.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: