Ofra Haza (1957 – 2000), de meest gevierde zangeres van Israël.

OfraHaza
Aankomende zondag is het precies veertien jaar geleden dat de Israëlische popster Ofra Haza kwam te overlijden. Die dag was het de tweede keer dat het land in een staat van shock en rouw verkeerde. Dertien jaar eerder overleefde de zangeres namelijk een vliegtuigongeluk, maar duurde het uren voordat reddingswerkers haar hadden gevonden.

Hoewel het leven van de zangeres vooral een succesverhaal lijkt, is dit echter niet het geval. Ze werd geboren in een traditioneel en arm Jemenitisch gezin, dat ondanks haar grote (internationale) successen enorm op haar neerkeek: Ofra Haza bleef kinderloos en ging maagd het huwelijk in toen zij op haar 39ste trouwde met zakenman Doron Ashkenazi. Hij bleek echter drugsverslaafd te zijn en besmette haar met het AIDS-virus.

De Israëlische samenleving kon moeilijk omgaan met een succesverhaal dat eindigde in een tragedie. Haar uiteindelijke dood hakte er bij het volk dan ook behoorlijk in. Haza, die een ‘schoon’ imago had, wilde niet dat de pers over haar gezondheid te weten kwam, want overlijden aan AIDS brengt toch de nodige vooroordelen met zich mee. Niemand wist van de drugsverslaving van haar echtgenoot, die een jaar later aan een overdosis overleed.

Ofra Haza is de meest gewaardeerde zangeres van haar tijd. Tijdens het Eurovisie Songfestival in 1983 eindigde ze met het nummer ‘Chai’ op de tweede plaats. Hoewel het erg lastig is om een keuze te maken, hebben we toch ons best gedaan om een aantal mooie hits op een rijtje te zetten.

Advertisements
1 comment
  1. marcel said:

    Wat een geweldige zangeres was ze toch! jeugdsentiment!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: