Brieven van Leah Goldberg (29 mei 1911 – 15 januari 1970).


Het is vandaag precies 44 jaar geleden dat ‘s lands meest geliefde schrijfster van de 20e eeuw overleed. Ter gelegenheid onthulde de Nationale Bibliotheek gisteren 80 brieven van Leah Goldberg. Deze schreef ze verspreid over twintig jaar, tot vlak voor haar dood in 1970.

De lange correspondentie met Tuvia Rübner was gebaseerd op respect en zorgde voor een diepe band. Hoewel Goldberg een van de belangrijkste dichters van de Israëlische cultuur is, wordt vooral duidelijk dat ze zichzelf als buitenstaander beschouwde. Mensen vertrouwen was immers niet haar sterkste kant. Goldberg schreef openlijk over een scala aan onderwerpen, die zij in haar werk nooit behandelde. De brieven werpen een licht op haar persoonlijke leven; eenzaamheid en liefdesverdriet, maar ook haar angst om te schrijven, het omgaan met longkanker en de Zesdaagse Oorlog.

De brieven zullen bewaard blijven in het archief van de Nationale Bibliotheek. Een aantal zal digitaal worden gepresenteerd. Deze onthulling biedt de liefhebber een fascinerend inzicht om Goldberg naast intellectueel en schrijfster ook als mens te leren kennen.

50966160100099490650no

Nieuwsgierig naar het leven van Leah Goldberg? Yair Qedar maakte een prachtige documentaire over de schrijfster: The 5 houses of Leah Goldberg (לאה גולדברג בחמישה בתים). Beluister hieronder de liedjes die zangeres Karolina voor dit project zong.


LeahGoldberg2

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: